Ryanair öppnar 4 flyglinjer till Östeuropa

tisdag, juli 15, 2008

Ryanair meddelade idag att man öppnar 4 nya flyglinjer från Stockholm, Skavsta till Östeuropa. Det blir tre destinationer i Polen och en i Tjeckien.

Prag i Tjeckien får 4 avgångar i veckan (måndag, onsdag, fredag och söndag) – start 27:e oktober 2008.
Krakow i Polen får 3 avgångar i veckan (tisdag, torsdag och lördag) – start 20:e december 2008.
Wroclaw i Polen får 3 avgångar i veckan (tisdag, torsdag och lördag) – start 28:e oktober 2008.
Lodz i Polen får 2 avgångar i veckan (onsdag och söndag) – start 29:e oktober 2008.

Dessutom kommer Ryanair att utöka kapaciteten till Berlin, Milano, Riga och Eindhoven. Det är dock inte frågan om några nya flygplan på Skavsta, det är istället destinationer runt medelhavet som får neddragningar och nedläggningar till hösten.

Ryanair och Wizzair har nu tillsammans trafik från Stockholm till alla större polska storstäder med egen flygplats, utom staden Szczecin.

Fakta om…

Prag är huvudstad och största stad i Tjeckien samt är belägen vid floden Moldau. Prag är ett populärt turistmål. Det finns stora mängder gamla byggnader, många av dem har vackra väggmålningar. Staden har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur, från jugendstil till barock, samt kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern arkitektur.

Bland turistattraktionerna finns bland annat Nationalmuseet i Prag, John Lennonmuren, Vaclavplatsen, Gamlastadstorg med ett medeltida astronomiskt ur, samt Pragborgen och Karlsbron. Nationalgalleriet i Prag finns utspritt på flera ställen – bland annat i det nyrestaurerade Mässpalatset från 1920-talet finns numera Museum för modern och samtida konst med en imponerande konstsamling av europeiska och tjeckiska konstnärer.

Ett spännande exempel på modern arkitektur i centrala Prag är Ginger and Fred eller “det dansande huset”. Prag är traditionellt ett kulturellt centrum med många teatrar, operahus, konserthus, gallerier och musikklubbar.

Länk: Prag

Lodz är Polens andra största stad som ligger ungefär mitt i Polen. Det har varit en industristad men sedan slutet av 1980-talet har den tunga industrin sakta men säkert avvecklats till förmån för en alltmer omfattande tjänste- och handelsnäring. Även om stadens sevärdheter och antalet turistbesök knappast kan mäta sig med andra polska storstäder, finns det trots allt många intressanta upplevelser att inhämta i Lodz.

Lodz har bland annat den största stadsparken i Europa: Lagiewniki, väl värd ett besök. Stadens mest berömda gata kallas ulica Piotrkowska. Det är en fyra kilometer lång gågata som kantas av affärer, restauranger, pubar och nattklubbar. Det är bland annat denna gata som gjort staden känd för sitt pulserande nattliv.

Lodz har även ett av Polens främsta museér för modern konst, som ligger på ulica Wieckowskiego. En annan sevärdhet är Lodz Zoo, med hundratals såväl inhemska som exotiska djurarter.

Staden hyser flera lärosäten för högre utbildning, med stora fakulteter för bland annat teknik och medicin. Ett av världens främsta filminstitut ligger också i staden. Namnkunniga regissörer som Roman Polanski och Krzysztof Kieslowski har utbildat sig här.

Något som på senare år kommit bli en av Lodz stora attraktioner är köpcentret Manufaktura, utbudet är enormt och priserna ofta lägre än i Sverige.

Länk: Lodz

Krakow är befolkningsmässigt Polens tredje största stad som ligger i södra Polen. Krakow var Polens huvudstad från medeltiden fram till 1609, då Sigismund Vasa (på polska känd som Zygmunt III Waza) flyttade huvudstaden till Warszawa.

Det finns stora förekomster av salt och kalk i närheten av staden, vilket möjliggjorde utveckling av de äldsta industrierna. Efter andra världskriget byggdes stadsdelen Nowa Huta med en omfattande järn- och stålproduktion samt kemisk industri. Annan viktig industri är aluminium-, textil-, livsmedel-, elekroteknisk och maskinindustri. Efter östblockets sammanfall och Polens anslutning till EU visade sig en stor del av industrin inte vara konkurrenskraftig och en betydande omställning har ägt rum de senaste åren.

Populära turistmål är förutom Krakows gamla stad, som är uppsatt på UNSECO’s världsarvslista, även saltgruvan Wieliczka och koncentrationslägret Auschwitz som båda ligger utanför Krakow.

Staden har ett mycket rikt kulturliv med flera ledande teatrar, orkestrar, opera, museer, etc.

Länk: Krakow

Wroclaw är Polens fjärde största stad och ligger i sydvästra Polen vid floden Oder. Staden är ett industri-, utbildnings- och kulturcentrum. Wroclaw är även en populär turiststad med många sevärdheter och många Svenska företag har sina kontor eller fabriker i området runt staden.

Länk: Wroclaw

DN

Relaterade artiklar

    None Found

Ett svar på “Ryanair öppnar 4 flyglinjer till Östeuropa”

  1. Ryanair lägger ner 6 flyglinjer från Skavsta | FlygNyheter.se Says:

    [...] vi skrev på flygnyheter igår så startar Ryanair 4 nya flyglinjer från Skavsta i höst, men det sker på bekostnad av 6 andra [...]

Svara på posten