Ryanair höjer avgifterna igen

tisdag, juli 15, 2008

Ryanair, som tidigare lovat att man aldrig kommer införa bränsletillägg, har istället återigen höjt avgifterna för incheckning, bagage och kortbetalning.

ryanair

De nya priserna är numera (per person och flygsträcka):
Onlineincheckning: 0 kr
Incheckning på flygplats: 47 kr
1 väska: 94 kr
Prioriterad ombordstigning: 47 kr
Kortbetalning: 47 kr
Kortbetalning (visa electron): 0 kr

Det innebär att 2 personer som reser tur & retur med varsin väska betalar 752 kr i avgifter förutom biljettpriset som Ryanair visar i bokningen.

I dagarna har europaparlamentet beslutat att skärpa bestämmelserna kring flygresor. Priser för flyg ska anges inklusive skatter, bränslekostnader, säkerhetsavgifter och övriga tillägg. Flygets totalpris måste framgå redan i början av bokningen. Det gäller även för frivilliga tillägg som aktivt måste väljas av konsumenten. Man ska till exempel inte behöva ta bort redan förkryssade försäkringar.

Europaparlamentets beslut gör det lättare för konsumenter att jämföra priser på flyg och det förhindrar att konsumenter blir överraskade av priset på den slutliga bokningen när de redan har bestämt sig för att flyga.
Lagändringen väntas träda i kraft innan årsskiftet

Ryanair kringgår reglerna genom att lägga den stora kostnaden på väska och kortbetalning. Ryanair hävdar att man kan resa utan väska och betala med Visa Electron, vilket är gratis (problemet är att många banker idag inte vill utfärda Visa Electron kort).

Ryanair hävdar därför i ett pressmeddelande att man redan uppfyller Europaparlamentets men det är inte sant eftersom Ryanair som standard kryssar för en reseförsäkring, vilken är frivillig och inte är inräknad i priset som uppges i bokningen. Det innebär att om man reser 2 personer tur och retur med varsin väska och missar kryssa bort reseförsäkringen så uppgår extraavgifterna, utöver i bokningen uppgivna flygpriset, till totalt 1012 kr.

Länkar: Konsument Europa

Relaterade artiklar

    None Found

2 Svar på “Ryanair höjer avgifterna igen”

  1. jon Says:

    Har ryanairs prisdiff mellan “vanligt” VISA och VISA electron någon grund i verkliga kostnader? Tar VISA 47kr mer betalt för att förmedla en betalning med det förra? Eller har ryanair bara helt cyniskt valt att avgiftsbefria endast den korttyp som få svenskar har och som är svår att få bara för att kunna påskina att de har ett kortavgiftsfritt alternativ?

  2. Bengt. Says:

    Det är lätt för en svensk medborgare att få ett Visa Electron hos Forex. Deras Global Cash är ett Visa Electron. Enda kravet är att sätta in minst 100 Euro vid öppnandet av kortet. Sedan kan man ladda med mindre belopp. Ingen årsavgift tillkommer. Jag har själv skaffat ett sådant just för mina resor med Ryanair. Ursprungligen skulle jag ha det endast för 1 kronas resor (riktiga sådana) då det kostar 2 % att ladda kortet (+ en växlingsförlust igen om det debiterade beloppet inte är i Euro). Efter den senaste höjningen av betalkort visade det sig att det lönar sig även för resor upp till 1000 kr enkel resa då Ryanairs avgift om 50 kr för enkel resa slår så hårt.

Svara på posten